Bijzondere Gelegenheden

Behalve tijdens de lintjesregen vinden er ook uitreikingen van lintjes plaats bij Bijzondere Gelegenheden. Denk aan het afscheid van een vereniging waarvoor iemand zich vele jaren heeft ingezet, een jubileum, een symposium, of het neerleggen van een functie. De burgemeester verschijnt ten tonele en meldt de aanwezigen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd…

Hieronder verschijnen regelmatig nieuwe foto's van mensen die een lintje hebben ontvangen bij een Bijzondere Gelegenheid.

Door de Coronacrisis zien veel uitreikingen van Koninklijke onderscheidingen er anders uit dan voorzien. Neem Lita Berkhout, de voormalige voorzitter van de Raad van Bestuur van de zorgorganisatie Stichting ActiVite. Daarnaast is ze als vrijwilliger actief bij Avant, Stichting Steunfonds Basiszorg, Stichting Transmarualis, Van Kleef Instituut, Actiz en Project Radicaal Vernieuwend Waarde-Vol Onderwijs. 

Zonder corona zou het afscheid van de Stichting ActiVite van deze bijzondere bestuurder op 15 december 2020 vast iets groter gevierd zijn geweest. Nu was het in kleinere kring. Maar dat weerhield burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn er niet van om haar te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Of neem Jan Boots, het boegbeeld van de Nederlandse Kermisbond. Al meer dan 50 jaar zit hij in het vak. Zijn kennis van en betrokkenheid bij het kermisvak zijn legendarisch.

Jan Boots zou op 1 december 2020 bij zijn 50-jarige jubileum bij de Nederlandse Kermisbond benoemd worden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Maar dat jubileum kon vanwege de Coronacrisis niet groots gevierd worden. In plaats daarvan werd hij verrast op het stadhuis van Alkmaar waar burgemeester Emile Roemer hem de onderscheiding overhandigde.

Henk Vliem Lid in de Orde van Oranje-Nassau

"Dit is Henk Vliem, de onmisbare kracht achter het prachtige vernieuwde dorpshuis van Garmerwolde. Zes jaar duurde het hele traject van verbouw, nieuwbouw en verduurzaming. Jaren van mooie plannen, maar ook van een weerbarstige realiteit. Van twee stappen vooruit en dan weer eentje achteruit. Het kostte alle betrokken inwoners van Garmerwolde heel wat zweetdruppels en geduld, maar vandaag kan de vlag uit. Met dank aan Henk Vliem. ‘Dat doe ik wel even’, horen dorpsgenoten hem regelmatig zeggen. Als een echte duizendpoot stuurde hij het bouwteam aan, terwijl hij daarnaast ook al jaren enorm betrokken is bij de historische commissie, de sportvereniging, de lokale krant van Garmerwolde en Thesinge én natuurlijk bij zijn eigen kleinkinderen. Mede dankzij Henk klopt het warme hart van Garmerwolde. Daarom mocht ik hem vandaag in het zonnetje zetten. Het vernieuwde dorpshuis is weer open en Henk Vliem is, zeer verdiend, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte!"

Minister Ollongren was op 2 en 3 september op werkbezoek in o.a. Wirdum, Appingendam, Eppenhuizen en Bedum. Zij reikte de Koninklijke onderscheiding uit aan Henk Vliem bij de opening van het vernieuwde Dorpshuis van Garmerwolde.

Simone Kleinsma
©Roy Beusker
Op 30 september 2018 werd Simone Kleinsma na afloop van een musical door de burgemeester van Blaricum benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau