Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is de oudste en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten een strijd. De onderscheiding wordt verleend aan hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. Er bestaat een bronzen, zilveren en gouden uitvoering.

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon damesmodel

Interessante links

Geschiedenis van de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

Besluit instelling Erepenning Menslievend Hulpbetoon

Recente Erepenningen voor Menslievend Hulpbetoon

  • Politieagent Zefanja Engberts betrad in 2018 een apartementencomplex in Utrecht dat in brand stond om potentiële slachtoffers te redden. De brand breidde zich snel uit en Engberts werd ingesloten door de rook. Hij brak een raam, klom erdoor, liet zich vallen en raakte gewond aan beide benen. Hij ontving in 2019 de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons.
  • De heer J.M. Kusters uit Maastricht greep in 2017 in bij een steekincident bij de buren, waarbij hij het leven heeft gered van een slachtoffer. In 2019 ontving hij de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in zilver.
  • De heer Marius Hardeman redde in 2018 een vrouw die vastzat in een auto, nadat zij in Nijverdal in het ijskoude water terecht was gekomen. De vrouw raakte tot haar kin onder water, maar kon net op tijd gered worden. Een paar maanden later ontving de heer Hardeman de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons.