Onderscheidingen

Nederland kent ongeveer 100 officiële onderscheidingen die worden gedragen aan een lint. De ridderorden hebben een speciale positie. Zijne Majesteit de Koning tekent als Grootmeester van de orden voor iedere toe te kennen onderscheiding. Dat doet hij ook voor de heldenonderscheiding Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Er zijn momenteel naar schatting 108.000 levende mensen met een ridderorde.

Een Koninklijke onderscheiding. Dat wordt ook wel een ‘lintje’ genoemd. Maar waarom eigenlijk? En hoeveel onderscheidingen bestaan er eigenlijk?

Het Nederlands decoratiestelsel kent ongeveer 100 erkende onderscheidingen. Zo’n onderscheiding is een medaille die gedragen wordt aan een lint. Oftewel: het lintje.

Er zijn onderscheidingen voor burgers en geüniformeerden. Voor dapperheid in oorlogssituaties kunnen mensen de Militaire Willems-Orde krijgen. Voor burgers die zich lange tijd hebben ingespannen voor de Nederlandse samenleving - bijvoorbeeld als vrijwilliger - is er de Orde van Oranje-Nassau. De meeste vrijwilligers worden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. En dat is een hele eer. De Orde van Oranje-Nassau kent zelfs 6 graden Voor mensen die zeer exceptionele prestaties hebben geleverd is er de Orde van de Nederlandse Leeuw. Denk bijvoorbeeld aan kunstenaars of wetenschappers. Er zijn drie graden. En toont een burger uitzonderlijke moed met gevaar voor eigen leven? Dan kan diegene worden voorgedragen voor de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon, heel bijzonder natuurlijk.

Kent u iemand die een lintje verdient? Bekijk dan hier hoe u een Koninklijke onderscheiding kunt aanvragen.

Bekijk hier hoe u een Koninklijke onderscheiding kunt aanvragen.