Onderscheidingen dragen

Bij de uitreiking van een onderscheiding ontvangt u de modelversierselen. Deze bestaan uit een ridderkruis aan een lint en, afhankelijk van de onderscheiding, een plaque (borstster). Daarnaast ontvangt u een draagteken voor dagelijks gebruik

U kunt uw onderscheiding(en) dragen “bij voorkomende gelegenheid en daarbij passende kleding”, zo heet het in de voorschriften. Hoe u de onderscheidingen draagt, kunt u lezen in de Draagwijzer.

Bezit u meer dan één onderscheiding, dan is het van belang dat u de draagvolgorde van de onderscheidingen in acht neemt. Daarvoor kunt u de lijst van alle erkende onderscheidingen op draagvolgorde raadplegen in de Draagwijzer. Het staat ook in het officiële Besluit draagvolgorde onderscheidingen.

Draagtekens

Voor de dagelijkse kleding ontvangt  u een zogenoemd draagteken of knoopsgatversiering. Dit is een klein strikje in de kleuren van het ordelint, behorend bij de orde waarin u bent gedecoreerd. Afhankelijk van de onderscheiding is het strikje voorzien van een kroontje of een rozet.

Miniatuurversierselen

De zogenaamde miniaturen kunt u bij een aantal gelegenheden op avondkleding dragen. Miniaturen zijn een verkleinde versie van het modelversiersel. Miniaturen worden niet van rijkswege verstrekt, maar kunt u zelf aanschaffen.

(Bij)bestellen

Extra draagtekens of miniaturen van de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau kunt u bestellen via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt (of telefonisch +31 (0)30 291 04 10).