Redding uit een brandende auto

Op 22 maart 2022 gaf burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen een Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons aan de heer Sel Karataş. Deze zette in de winter van 2020 zijn leven op het spel door in het donker een jongeman te redden uit een brandende auto op de A73 bij Heumen.

Silami Karatas
Beeld: ©Geert Timmer

Op 20 december 2020 rond 23.15 uur zag de toen de 58-jarige Karataş in de verte vlammen opdoemen. Een brandje, dacht hij. Eenmaal dichterbij zag hij dat het goed mis was en dat er een auto in lichterlaaie stond. Hierop zette hij zijn eigen voertuig op een veilige afstand van het brandende voertuig. Vervolgens begaf hij zich naar de verongelukte auto en belde het alarmnummer. Toen hij daar aankwam, zag hij dat er nog iemand in de auto zat, bewusteloos en ernstig gewond. Het voertuig stond op dat moment al vol met rook. Karataş probeerde eerst de autogordel van het slachtoffer los te maken wat niet meer mogelijk bleek door de verspreiding van de brand. Daarom begon hij aan het lichaam te trekken om hem zo alsnog uit het voertuig te krijgen. Uiteindelijk slaagde hij hierin. Met behulp van zijn vriendin en een te hulp gekomen omstander heeft hij het slachtoffer op veilige afstand van het brandende wrak gebracht. Kort hierop kwamen de hulpdiensten ter plaatse. Het slachtoffer is zwaargewond afgevoerd naar het Radboud UMC maar heeft het ongeval overleefd. De auto is volledig uitgebrand.

Diverse voertuigen passeerden het ongeval maar de meeste mensen reden gewoon door. 

Lees hier ook andere verhalen van mensen die vanwege een redding een Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon hebben ontvangen.