Militaire Willems-Orde aan militaire eenheden

Er zijn negen militaire eenheden die de Militaire Willems-Orde aan het vaandel dragen.

Afgevaardigden eenheden Militaire Willems-Orde aan het vaandel
Ridderlunch 2022. Ieder jaar organiseert de Koninklijke Vereniging van Ridders der Militaire Willems-Orde een Ridderlunch. De militaire eenheden die de Militaire Willems-Orde aan het vaandel dragen worden uitgenodigd om een afvaardiging te sturen.

Het Regiment Van Heutsz van de Koninklijke Landmacht

Het Regiment Van Heutsz is de traditiedrager van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. In respectievelijk 1849, 1877 en 1930 werd aan drie eenheden van dit leger de Militaire Willems-Orde toegekend.

De Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht is opgericht in 1953. De luchtmacht is voortgekomen uit zowel het Wapen der Militaire Luchtvaart van de Koninklijke Landmacht als het Wapen der Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Aan beide Wapens werd respectievelijk in 1940 en 1942 de Militaire Willems-Orde toegekend voor de inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Marine Luchtvaartdienst van de Koninklijke Marine

De Marine Luchtvaartdienst werd in 1942 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor de inzet in de Tweede Wereldoorlog.

Het Garderegiment Fuseliers ‘Prinses Irene’ van de Koninklijke Landmacht

Het Garderegiment Fuseliers ‘Prinses Irene’ zet de traditie voort van de Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’. De Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’ werd in juli 1945 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor de inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Amerikaanse 82nd “All American” Airborne Division

De Amerikaanse 82nd Airborne Division werd in oktober 1945 geëerd voor haar rol in operatie Market Garden in 1944.

Het Korps Mariniers van de Koninklijke Marine

Het Korps Mariniers kreeg de Militaire Willems-Orde in 1946 voor haar inzet in de Tweede Wereldoorlog.

De Onderzeedienst van de Koninklijke Marine

De Onderzeedienst werd in 1947 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor de inzet in de Tweede Wereldoorlog.

De Poolse 6e Air Assault Brigade

De Poolse 6e Air Assault Brigade zet de traditie voort van de 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade. De 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade werd in 2006 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor haar rol in operatie Market Garden in 1944.

Het Korps Commandotroepen

Op 15 maart 2016 heeft Zijne Majesteit de Koning de Militaire Willems-Orde aan het Korps Commandotroepen uitgereikt. Deze eenheid is onderscheiden met de Militaire Willems-Orde vanwege buitengewone inzet en getoonde dapperheid in Afghanistan in de periode maart 2005 tot en met september 2010.