Luitenant-kolonel G.P. Tuinman

Luitenant-kolonel G.P. Tuinman
Beeld: Rick Smulders

Luitenant-kolonel Gijs Tuinman is in 2014 door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander tot Ridder in de Militaire Willems-Orde geslagen. Als Commandant Meervoudig Ploegoptredens droeg Tuinman in 2009 – toen nog kapitein – de verantwoordelijkheid voor een aantal belangrijke operaties om de Taliban zoveel mogelijk te verstoren.  

Bij een intensief vuurcontact uit een moeilijk vast te stellen richting gaven Tuinman en een van zijn mannen zich bewust bloot, zodat de tegenstander zijn eigen positie verraadde. Hierdoor werden twee valleien vrij gemaakt van de Taliban zodat een belangrijke verbindingsweg voor langere tijd veilig was gesteld.

Een andere operatie richtte zich op een bergdorp waar zich Talibanstrijders schuilhielden en waar een grote hoeveelheid wapens was verborgen. Op aanwijzing van Tuinman werd de tegenstander verrast door met helikopters op het marktplein te landen en tegelijkertijd door schutters met een helikopter dicht bij het doel te droppen. Door die tactische beslissing konden meerdere Talibanstrijders worden opgepakt en werden veel wapens in beslag genomen.

Bij een verkenningsoperatie liepen Tuinman en zijn mannen in een hinderlaag, waarbij een van hen zwaar gewond raakte. Tuinman organiseerde luchtsteun van Nederlandse gevechtshelikopters, waarna een reddingsteam uitrukte om onder vijandelijk vuur de gewonde korporaal terug te brengen, zonder verdere verliezen.

Inmiddels is Tuinman lid van het Kapittel der Militaire Willems-Orde.