Majoor-vlieger R.P.J. de Ruiter

Reserve-majoor-vlieger R.P.J. de Ruiter
Beeld: Phil Nijhuis

Reserve-majoor Roy de Ruiter is in 2018 door koning Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander tot Ridder in de Militaire Willems-Orde geslagen. De voormalige Apachevlieger kreeg deze hoogste onderscheiding voor zijn optreden in Afghanistan, tussen 2007 en 2009. Met gevaar voor eigen leven ondersteunde hij grondtroepen, ging onverschrokken door in het heetst van de strijd en nam veelvuldig initiatieven om operaties te laten slagen.

Zo ook op kerstavond 2007. De Ruiter heeft dan al ongebruikelijke keuzes gemaakt om de grondtroepen te verzekeren van luchtsteun. Als zijn co-piloot wil wegdraaien nadat een vijandelijke mortier rakelings langs hun Apache scheert, legt De Ruiter zijn hand op het besturingspaneel. Hij heeft de mortieropstelling gespot en wil deze dreiging wegnemen voor de grondtroepen. De co-piloot vertrouwt zijn gezagvoerder blindelings en zet een duikvlucht in richting de mortieropstelling. Ze zitten nu in de vuurlinie van de vijandelijke mortier. Om burgerslachtoffers te voorkomen, wijzigt De Ruiter tijdens het inzetten van de duik nog snel het type raket. Hij vuurt. Raak!

6 september 2009. Een Nederlandse commando korporaal sneuvelt. Vanuit de lucht en onder risicovolle omstandigheden toont De Ruiter trouw en onvoorwaardelijke loyaliteit aan zijn collega’s op de grond. Zonder zijn inzet was het risico groot dat er meer slachtoffers zouden vallen onder de Nederlandse militairen. Zonder De Ruiter had de korporaal niet geëvacueerd kunnen worden en zouden documenten met geheime informatie mogelijk in vijandelijke handen zijn gevallen.