Hans Goedkoop nieuw lid van het Kapittel voor de Civiele Orden

29 september 2023

Het Kapittel voor de Civiele Orden krijgt een nieuw lid: historicus en literatuurcriticus Hans Goedkoop. De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten om hem voor te dragen voor benoeming. De benoeming gaat in per oktober 2023.

Hans Goedkoop

Hans Goedkoop is vooral bekend als presentator van Andere Tijden, een geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO dat hij presenteerde van 2000 tot 2020, en van documentaire geschiedenisseries voor de NTR. Van 1988 tot 1990 werkte Goedkoop voor de Haagse Post en van 1991 tot 1995 voor diverse televisieprogramma's van de VPRO. Van 1995 tot 2002 schreef hij voor NRC Handelsblad over Nederlandse literatuur. Hij promoveerde cum laude in 1996 op de biografie Geluk. Het leven van Herman Heijermans. Hij kreeg hiervoor ook de Henriëtte de Beaufort-prijs en de Dordtprijs voor de biografie. Dit jaar verscheen de documentaire Sporen van Indië – Midden in Nederland die hij presenteerde en waarvoor hij het script schreef. Ook maakte hij de serie Indonesia roept! die nu is te volgen via NPO2.

Het Kapittel voor de Civiele Orden adviseert de Nederlandse regering over voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen. Hans Goedkoop volgt Peter van der Velden op die per 1 september na twee termijnen afscheid heeft genomen van het Kapittel.