Achttien levens gered met noodlanding

Op zaterdag 25 juni 2022 ontving Hans Swellengrebel de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons. Swellengrebel kreeg deze bijzondere onderscheiding voor heldendaden voor zijn optreden als piloot van een vliegtuig voor parachutespringers. Na een motorstoring maakte hij onder hoge druk een succesvolle noodlanding. Daarmee heeft hij het leven van 18 inzittenden gered. Lees hieronder het indrukwekkende verhaal.

Op 19 juni 1822 (200 jaar geleden) stelde Koning Willem I de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in. Het is de oudste en hoogste onderscheiding voor heldendaden buiten een (oorlog)strijd. 

Hans Swellengrebel

Op 25 juni 2021 bestuurde Hans Swellengrebel vanaf vliegveld Teuge een vliegtuig met achttien inzittenden voor een parachutesprong. Tijdens het opstijgen viel op ongeveer 90 meter hoogte de motor uit. Swellengrebel moest direct reageren. Hij bracht het toestel van de stijgende naar de zwevende modus. Tegelijkertijd informeerde hij de luchtverkeersleiding over de noodsituatie. Ook zocht hij een geschikte plaats om het toestel zo veilig mogelijk te laten landen. Dat werd een weiland aan de Rijksweg A50, dichtbij de afrit Apeldoorn-Noord. Hij kon de rijksweg nog maar net ontwijken, maar schoof daarbij wel recht af op een brede vaart. Hij  bracht de neus van het toestel omhoog waardoor het over de vaart zweefde. Bij het neerkomen aan de andere zijde van de vaart brak het landingsgestel af. Het toestel had op dat moment nog een hoge snelheid. Vervolgens raakte de rechtervleugel een reclamebord. Hierdoor maakte het toestel een grondzwaai. Het vliegtuig kwam achterstevoren tot stilstand, in een slootje parallel aan de rijksweg. Bij de noodlanding raakte slechts één inzittende lichtgewond. De eerste hulpdiensten kwamen pas na ongeveer 15 minuten aan. In de tussentijd had Swellengrebel de elektronica uitgeschakeld om brand te voorkomen. En hij had de logboeken van het toestel veiliggesteld. De inzittenden hebben aangegeven dat zij hun leven te danken hebben aan het handelen van Hans Swellengrebel.

Lees hier ook andere verhalen van mensen die vanwege een redding een Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon hebben ontvangen.