Uitreikingen van heldenonderscheidingen tijdens Nationale Heldendag 2023

Op vrijdag 24 november 2023 was het de Nationale Heldendag 2023. Tijd voor MAX op NPO1 gaf aandacht aan een aantal personen die voor hun levensreddende actie een heldenonderscheiding hadden ontvangen. Daarnaast waren er diverse uitreikingen van heldenonderscheidingen in het land. In Harderwijk eerde burgemeester Jeroen Joon vier inwoners in zijn gemeente vanwege hun rol bij een woningbrand op 16 april 2023.

(tekst loopt door onder de foto)

Uitreiking heldenpenningen in Harderwijk

De heer Ben Bruins (links op de foto) ontving de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons. Hij is met gevaar voor eigen leven het brandende huis ingegaan en wist een bewoonster er veilig uit te halen.

De heer Gerard Kok (rechts op de foto) ontving de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds. Ook hij ging met gevaar voor eigen leven het huis binnen om de bewoonster te zoeken. Mevrouw Petra Kok-Klaassen (niet aanwezig op de foto) ontving een dankbetuiging van het Carnegie Heldenfonds, omdat ze ervoor zorgde dat een van de bewoners niet terug de woning in ging om zijn echtgenote te zoeken. Mevrouw Petra Drost-De Ruiter (tweede van links) ontving een dankbetuiging van het Carnegie Heldenfonds voor de belangrijke rol die zij speelde, net na het uitbreken van de brand.

Bij deze gelegenheid bedankte de burgemeester ook de hulpdiensten voor hun inzet bij deze brand.