'Het erfgoed vormt de ziel van een land'

Adolf (Dufi) Kock, Aruba

Op 26 april 2022 bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Dufi Kock

“Van jongs af aan was ik al verzot op studeren. Ik heb een lange carrière achter de rug bij de Lago Raffinaderij op Aruba. Daar werkte ik onder meer werkte als trainingscoördinator en instructeur. Van de Lago kreeg ik een studiebeurs. Daarmee kon ik studeren aan de Universiteit van Dayton in Ohio. Toen de Lago in 1985 sloot, heb ik nog tot 1997 in het hotelwezen gewerkt als personeelsfunctionaris. Ik ben uiteindelijk gestopt met werken omdat ik me volledig wilde wijden aan het doen van onderzoek naar de geschiedenis van Aruba. Daar was namelijk heel weinig over vastgelegd.”

“Ik heb tot nu toe 9 boeken over de Arubaanse historie geschreven. De meeste daarvan gaan over Aruba in de Tweede Wereldoorlog; dit onderwerp heeft mijn speciale belangstelling. Bij elk onderzoek dat ik uitvoer naar de rol van Aruba in die periode, vind ik nieuwe feiten.”

Informatie delen met iedereen

“Ik deel informatie graag. Daarom heb ik al mijn onderzoeksresultaten geschonken aan het Nationaal Archief en de bibliotheek van Aruba. In totaal zo’n 400 documenten. En verder ongeveer een miljoen oude foto’s en tal van artefacten, waaronder een model van de torpedo die op 17 februari 1942 explodeerde op Eagle Beach. Ook ijver ik voor de oprichting van monumenten. Zo hebben mijn duikers de schroef van het SS Oranjestad opgedoken. Die is als monument in het Boy Ecury park geplaatst.”

“Ik ben nu 86, maar ik ben nog dagelijks aan het werk. Iedere ochtend sta ik tussen 2.00 en 3.00 uur op en werk soms tot wel 23.00 uur in de avond. Mijn vrouw Maria steunt me daar gelukkig in. Zij is mijn inspiratiebron. Net als de verzetsstrijder Boy Ecury. Ik werk graag met scholieren. Er komen veel jongeren bij mij thuis. Ik help hen met het maken van hun werkstukken over de geschiedenis en cultuur van Aruba. Ook adviseer ik mensen overzee en geef ik regelmatig lezingen.”

Het verleden vastleggen voor de toekomst

“Het is mijn doel om zoveel mogelijk van de geschiedenis en cultuur van Aruba te documenteren voor toekomstige generaties en deze informatie te verspreiden. Kinderen leren er op school nog te weinig over. Ik probeer meer bewustzijn te creëren voor onze cultuur, vooral bij jonge mensen. Het culturele en historische erfgoed vormt de ziel van een land. Het behoud daarvan is zó belangrijk!”

“Het was een grote verrassing voor me dat ik werd bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ik was al Lid sinds 2006. De gouverneur van Aruba reikte me het lintje uit. Het was een prachtige ceremonie en voor mij een heel speciaal moment.”

Andere verhalen van mensen met een lintje