Kinderen 'leesgierig' maken

Elsie Smith-Jonge uit Curaçao

Lid in de Orde van Oranje-Nassau sinds 26 april 2022

Elsie Smith-Jonge

“Vanaf mijn 21ste zit ik al in het onderwijs. Ik begon in 1969 als leerkracht aan het Mgr Niewindt College op Curaçao. Later werd ik aangesteld als hoofd van de school. In de loop der jaren werd het me duidelijk dat veel kinderen niet van lezen houden. Een probleem dat ik wilde oplossen.”

Kinderen begeleiden bij het lezen

“We zijn daarom begonnen met het aanstellen van leesouders. Zij kwamen de kinderen helpen met lezen. Destijds nog onder schooltijd. De MCB Bank steunde ons daarbij. Deze bank zette tijdens kantoortijden zelfs medewerkers in om ook te helpen met de leesbegeleiding.”

“In 1995 hebben we de Fundashon pa Stimula Lesamentu in het leven geroepen. Een stichting die kinderen probeert te stimuleren om meer te lezen. Door ze een aantrekkelijke plek te bieden om te lezen. Met duidelijke boeken op hun eigen leesniveau. De stichting kreeg subsidies om een leesotheek op te richten. In 1998 was de officiële opening.”

Leesotheek met een breed aanbod

“De leesotheek is een fijne plek met mooie boeken. Tegenwoordig is er ook een computerlokaal, waar kinderen online kunnen lezen. We begeleiden de kinderen buiten schooltijd bij het lezen op hun niveau. Later kwamen er ook muzieklessen, schaaklessen en spirituele lessen bij. Kinderen die niet graag lezen, proberen we via omwegen toch zover te krijgen. Wil een kind bijvoorbeeld een instrument leren bespelen? Als het naar de leesmiddagen komt, dan mag het ook muzieklessen volgen. Op muziekles leren de kinderen trouwens ook lezen, door de liedjes die ze daar instuderen.”

Het belang van lezen

“Ik vind het heel belangrijk dat kinderen kunnen lezen. Daardoor hoeven ze niet meer van anderen te horen wat er speelt. Ik streef ernaar dat ze zich zélf een mening over de wereld kunnen vormen. Als je kinderen ‘leesgierig’ maakt, komt dat hun hele ontwikkeling ten goede.”

“Het geeft me veel voldoening als ik zie dat kinderen vooruitgaan met lezen. Een tijd terug was er een kind dat de letters niet kon lezen. Na een aantal bezoeken aan de leesotheek kent hij nu alle letters. Hij kan nu gaan beginnen met lezen. Dat is zo de moeite waard.”

Meer leesfaciliteiten

“Er is nog veel werk te verzetten. Op dit moment is er maar één bibliotheek en één leesotheek op Curaçao. Er zouden er meerdere moeten zijn, in verschillende wijken. Nu is het voor veel kinderen te ver weg. Mijn hoop is dat de regering inziet hoe belangrijk lezen is voor de ontwikkeling van kinderen. Zodat er meer leesfaciliteiten komen.”

“En toen kreeg ik dat telefoontje: ‘U heeft een Koninklijke onderscheiding gekregen’. De uitreiking van het lintje was bij het Fort in Punda. Een leuke verrassing, want het is een bewijs dat je werk wordt gewaardeerd. Ik vind het erg fijn om dit werk te doen. Ik word 75, maar ik ga hiermee door zolang ik kan!”