‘De zorg voor mensen met dementie heeft mijn hart’

Henna Ignacia Winklaar uit Bonaire

Sinds 17 juni 2021 Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Henna Ignacia Winklaar

“Als meisje van twaalf ging ik al langs bij ouderen in de buurt. Ik deed hun boodschappen of veegde hun huis. Je had toen nog kerosinelampen op Bonaire en ik haalde kerosine voor oudere buren. Ik kreeg dan soms wat bruine suiker in mijn hand als traktatie.”

Laten zien hoe het ook kan

“Ik werk al 43 jaar in de ouderenzorg. Ik begon als bejaardenverzorger en werkte later als geriatrisch verpleegkundige. Uiteindelijk werd ik aangesteld als Hoofd Zorg van het verpleeghuis Kas di Kuido. Na 10 jaar werd ik casemanager dementie bij Fundashon Mariadal. Mijn werk is om 17 uur niet afgelopen, het gaat vaak tot in de avond door. Maar de zorg voor mensen met dementie en hun families heeft mijn hart.”

“Toen mijn moeder dement werd, heb ik haar thuis verzorgd zolang dat kon. Ik wilde daarmee een voorbeeld geven: laten zien hoe het ook kan. Het is heel belangrijk als een persoon met dementie zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Omringd door mensen die zorg geven. Ik voel enorme voldoening als ik zie dat een demente oudere zich prettig voelt. En dat de familie zich gesteund weet.”

“Bij Fundashon Alzheimer Bonaire, een stichting die we in 2011 hebben opgericht, geven we advies en ondersteuning aan mantelzorgers. Daarmee geef je familieleden van iemand met dementie af en toe een time-out, zodat ze niet overbelast raken. ”

Mijn grote wens voor de ouderen

“Er is al veel verbeterd in de ouderenzorg op Bonaire. Zo hebben we samen met de Zorg & Welzijn groep Kas di Karkó opgericht, een dagopvang voor demente ouderen. Maar we kunnen nog veel meer stappen zetten. Ik streef naar de komst van een psycho-geriatrische inrichting. En ik hoop dat er kleinschalige woonvormen komen voor mensen met dementie. Ook wil ik graag een zorgtuin opzetten. Een plek waar demente mensen in kleine groepjes naar toe kunnen, om lekker buiten bezig te zijn.”

“Met de bewoners van het verpleeghuis Kas di Kuido ondernemen we tal van activiteiten. Ze doen mee aan de carnavalsparade en we gaan met hen naar toneel of naar de Regatta van Bonaire… Onlangs heeft Kas di Karkó een bezoekster zelfs gekroond tot Reina di Tumba, de koningin van het Tumba festival!”

“Toen de Gezaghebber van Bonaire mij belde om te zeggen dat ik tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau was benoemd, dacht ik eerst: ‘Ik?’ Ik had het nooit verwacht. Bij de uitreiking moest ik huilen, het raakte me echt.  Mijn grote wens is dat de ouderen op Bonaire volledig deel uitmaken van de maatschappij. Daar blijf ik me voor inzetten.”

Andere verhalen van mensen met een lintje