‘Het meest waardevolle geschenk waren al die brieven’

Janet van Huisstede uit Schiedam

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau sinds 26 april 2022

Janet van Huisstede

Een bijdrage aan Schiedam

“Schiedam is de plek waar ik woon, waar ik mijn bedrijf heb, waar ik uitga, waar ik plezier heb. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Ik zeg weleens: stenen maken een stad, maar het cement van de stad zijn de mensen. Het is mooi om mogelijkheden en kansen te zien waarmee je het leven van mensen beter kunt maken.”

“Een voorbeeld is Kidsbouwdorp. In Schiedam leeft 1 op de 6 kinderen in armoede. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. Die kinderen kunnen niet op vakantie. Ik wilde iets voor ze doen. Nu is er ieder jaar een timmerdorp in de zomervakantie. Hier komen veel aspecten samen: teambuilding, motorische ontwikkeling, recycling, duurzaamheid... Als ik de kinderen zie bouwen, dan word ik daar heel gelukkig van.”

Op de achtergrond hard gewerkt

“Op een ander moment werd ik getriggerd door een tante die in de laatste fase van haar leven in een hospice zat. Zoiets bleek nog niet te bestaan in Schiedam. Ik ben toen eerst interviews gaan doen om antwoord te geven op de vraag: wat maakt een hospice zo mooi? Van daaruit ben ik gaan werken aan een plan voor een hospice in de regio. Er was veel geld voor nodig: 3,7 miljoen euro. Daarover ben ik gaan praten met burgemeesters, wethouders, zorgkantoren en fondsen. Zo ontwikkelde ik langzaam een plan, bestuur, Vriendenkring, bouw- en inrichtingsplan. Ik heb tien jaar op de achtergrond hard gewerkt en nu is het hospice er.”

“Tijdens een interview met nieuwe inwoners van Schiedam over hun dromen voor hun nieuwe woonplaats, kwam ik in contact met twee acteurs. Zij wilden heel graag een theatergezelschap oprichten. Omdat ik hier een groot netwerk heb, stelde ik voor hen toen een lijst samen van mensen die ‘nice to know’ en ‘need to know' waren. Binnen een maand hadden ze enorm netwerk en konden ze van start met een theatergezelschap. Ze vroegen mij als bestuurslid, waarna we zijn gaan bouwen. De Stokerij is nu een enorm succesvol gezelschap.”

Gratis dopamine

Maar de lijst van initiatieven in Schiedam waarbij Janet van Huisstede betrokken is, is veel groter: “Ik sta altijd aan, en vind het ’s avonds of in het weekend prima om aan een of ander plan te werken. Mensen die het druk hebben, kunnen er altijd iets bij hebben. Als je mensen blij kunt maken, dan geeft dat een heel fijn gevoel. Gratis gelukshormoon dopamine!”

“Op dit moment ben ik aan het nadenken hoe ik het Stedelijk Museum Schiedam kan helpen. Dat is een fantastisch museum, dat nu in de problemen zit door de hoge energieprijzen. Ik ga proberen om ze te helpen door geld of steun uit de markt halen. Het laatste wat we willen is dat het museum omvalt. Het is zo belangrijk voor de gemeenschap.”

“De burgemeester lichtte me een week voor de lintjesregen in over de Koninklijke onderscheiding. Dan is het niet zo overdonderend en kun je luisteren en genieten van wat er wordt gezegd. Dat ik benoemd werd tot Ridder was de kers op de taart. Maar het meest waardevolle geschenk waren al die brieven die over mij waren geschreven bij het voorstel voor de onderscheiding, door mensen waarmee ik voor al die doelen had samengewerkt. Dat waren tien brieven van enorme dankbaarheid. Je kunt iemand geen groter cadeau geven dan zoiets.”

Lees ook andere verhalen van mensen met een lintje