'Er zijn heel wat vrouwen die zo’n lintje echt verdienen'

Op 27 september 2019 werd Tiny Rieken uit Maastricht benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Tiny Rieken

“Ik heb me altijd ingezet voor mensen die het wat moeilijker hebben. Voordat ik mijn eigen onderneming startte, werkte ik bij het provinciale steunpunt Vrouw en Werk. Dat was opgezet om goed opgeleide vrouwen aan een passende baan te helpen. Ik zag zoveel ambities en talent bij vrouwen, maar ze werden heel vaak niet serieus genomen. Het beeld heerste dat vrouwen eigenlijk alleen maar parttime willen werken en niet echt carrière willen maken. Dat beeld klopt niet. Vrouwen willen wel.”

Overtuigd van vrouwelijk talent

“Na vijf jaar wilde ik iets anders. Ik werd aangemoedigd om te gaan ondernemen en startte een wervings- en selectiebureau om vrouwen op topposities te krijgen. Mijn ervaring was dat zij wel mochten meedoen in de selectieprocedures maar bijna nooit werden gekozen. Ik was zo overtuigd van het vrouwelijk talent dat ik me daarvoor ben gaan inzetten. En na een aantal successen kon ik laten zien dat het ook lukt met vrouwen.”

“Ik heb altijd gepleit voor gemixte teams. Vrouwen zijn wat genuanceerder in discussies en nemen iets minder snel besluiten. Met mannen en vrouwen samen worden de zaken ook van verschillende kanten bekeken. Dat geldt ook voor jong en oud en voor meer culturele diversiteit.”

Tip

“Mijn tip aan vrouwen is om ergens bestuurslid te worden of bij een grote organisatie lid van een Raad van Toezicht. Ik heb mijn werkzame leven altijd toezichthoudende functies gehad (RIAGG, volwasseneducatie, de VVV, Stichting ALS, Museum aan het Vrijthof, red.). Dat helpt op het pad naar zwaardere functies. Wees niet bang om je aan te melden bij bureaus of om je netwerk daarvoor aan te boren. Er zijn genoeg online cursussen of initiatieven o.a.vanuit de universiteit om daarbij te helpen.”

De uitreiking

“Ik heb zelf ook aanbevelingen geschreven voor Koninklijke onderscheidingen. Telkens was het een man en ik vroeg mezelf vaak af waarom er nooit eens vrouwen werden voorgedragen. Er zijn heel wat vrouwen die zo’n lintje echt verdienen. Ik was er voor mezelf helemaal niet mee bezig. Bij het afscheid van mijn bureau kwam opeens burgemeester Annemarie Penn-te Strake binnen. Het maakte het dubbel zo leuk om van haar, een vrouwelijke burgemeester, die onderscheiding te krijgen. Ik voelde me enorm vereerd, zeker toen ik daarna alle brieven mocht lezen die over mij geschreven waren.”