Geschiedenis

Geschiedenis

Waar komen lintjes vandaan en hoe zijn ze ontstaan?

Koning Willem I

Meer dan 200 jaar geleden

Koning Willem I stelde op 30 april 1815 de Militaire Willems-Orde in en op 29 september in datzelfde jaar de Orde van de Nederlandse Leeuw. De traditie van de lintjes is dus al 200 jaar oud!

Koning Willem I bedacht de onderscheidingen omdat hij militairen of burgers die iets bijzonders hadden gedaan, wilde belonen. De eerste die in 1815 van hem een onderscheiding kreeg was zijn zoon, de Prins van Oranje, en tevens de latere Koning Willem II. Hij kreeg de onderscheiding vanwege het succesvol aanvoeren van het Nederlandse leger tegen Napoleon tijdens de Slag bij Waterloo.

In 1892 stelde Koningin Emma een derde ridderorde in: de Orde van Oranje-Nassau.

In de loop van de jaren was het niet meer zo duidelijk waarom iemand een onderscheiding kreeg in de Orde van de Nederlandse Leeuw en iemand anders in de Orde van Oranje-Nassau. Daarom werden er in 1994, na tientallen jaren vergaderen, nieuwe regels opgesteld. Sindsdien hebben de verschillende onderscheidingen weer een heel eigen karakter. Bovendien werd nog eens heel duidelijk vastgesteld dat iedereen een lintje kan verdienen. Het maakt niet uit of je heel rijk bent of van adel, of een belangrijke positie in de samenleving hebt. Waar het om gaat is dat je persoonlijk iets bijzonders hebt gedaan voor de Nederlandse samenleving. Iets waar we met zijn allen trots op zijn!