De Militaire Willems-Orde

De hoogste onderscheiding voor dapperheid

Onderscheidingen die worden uitgereikt in de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau zijn bedoeld voor verdiensten voor Nederland en de samenleving. Daarnaast is er nog een speciale orde: de Militaire Willems-Orde. Militairen die heel dapper zijn en bijzondere dingen hebben gedaan in oorlogssituaties kunnen benoemd worden in de Militaire Willems-Orde. Ook burgers kunnen deze onderscheiding krijgen, maar dan moeten ze wel iets dappers hebben gedaan dat te maken heeft met de strijd. De Militaire Willems-Orde is de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Deze ridderorde heeft vier verschillende graden.

Ridder Grootkruis in de Militaire Willems-Orde

Ridder Grootkruis

Dit is de hoogste onderscheiding in de Militaire Willems-Orde en zeer zeldzaam. Koning Willem-Alexander draagt deze onderscheiding. Omdat alle onderscheidingen worden uitgereikt in zijn naam, is Koning Willem-Alexander grootmeester van alle orden. Ook Koningin Wilhelmina kreeg deze onderscheiding.

Commandeur in de Militaire Willems-Orde

Commandeur

Commandeur is de tweede klasse in de Militaire Willems-Orde en wordt ook niet vaak uitgereikt. Prins Bernhard heeft deze onderscheiding gekregen.

Ridder 3de klasse Militaire Willems-Orde

Ridder 3de klasse

Dit is de volgende graad in deze orde. Mensen die eerst zijn benoemd tot Ridder 4de klasse, kunnen bevorderd worden tot Ridder 3de klasse bij bijzondere verdiensten. Bij hele bijzondere dapperheid kun je ook direct in deze graad worden benoemd. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de Nederlandse admiraal Karel Doorman.

Ridder 4de klasse Militaire Willems-Orde

Ridder 4de klasse

Ridder der 4de klasse is de laatste graad. Momenteel zijn er drie Ridders: de commando's Gijs Tuinman en Marco Kroon en vlieger Roy de Ruiter. Zij verdienden hun onderscheiding recent door dapperheid in Afghanistan.