De Orde van Oranje-Nassau

De hoogste onderscheiding voor verdienste aan de Nederlandse samenleving

De Orde van Oranje-Nassau werd in 1892 ingesteld. Om een onderscheiding te kunnen krijgen in de Orde van Oranje-Nassau moet je je bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Bij de Orde van Oranje-Nassau horen zes soorten onderscheidingen. Je kunt ook zeggen dat de Orde van Oranje-Nassau zes graden heeft.  

Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau

Ridder Grootkruis

Net als bij de Orde van de Nederlandse Leeuw is Ridder Grootkruis de hoogste graad in deze orde. Deze onderscheiding wordt niet vaak uitgereikt.

Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Grootofficier

Dit is ook een hele hoge onderscheiding die niet vaak wordt uitgereikt. Het komt voor dat mensen eerst een lagere onderscheiding krijgen en vervolgens nog zoveel andere bijzondere dingen doen dat ze daarna een hogere onderscheiding krijgen en benoemd worden tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. Maar dat komt niet heel vaak voor.

Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Commandeur

De onderscheiding Commandeur wordt ook niet vaak uitgereikt. Maar een paar mensen worden benoemd in deze graad, bijvoorbeeld omdat ze iets gedaan hebben wat zo bijzonder is dat het niet alleen goed is voor Nederland, maar ook een positieve uitstraling heeft op de rest van de wereld.

Je ziet het goed: de halsband en de medaille van de Commandeur zijn precies hetzelfde als die van de Grootofficier. Bij de Grootofficier krijgen mensen er ook nog een borstplaque bij.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Officier

Deze onderscheiding wordt meestal uitgereikt aan mensen uit het bedrijfsleven die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op internationaal niveau. Het gaat dus om mensen die iets belangrijks hebben gedaan in hun hoofdfunctie. Ministers krijgen deze onderscheiding ook.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Ridder

Ridder is de vijfde graad in deze orde en komt vaker voor dan de hogere graden. Nederlandse sporters die medailles hebben gehaald op de Olympische Spelen kunnen benoemd worden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Lid

De meeste mensen die een lintje krijgen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mensen die lange tijd vrijwilligerswerk doen en zo een bijdrage leveren aan de samenleving komen in aanmerking voor deze onderscheiding. Hoewel de onderscheiding heel erg lijkt op de Ridder-onderscheiding, is hij in het echt net iets kleiner.